Firmy v automobilovém průmyslu se předhánějí ve výhodách pro studenty

Praha, 11. února 2009 - Finanční podpora, atraktivní stáže a exkurze, vzdělávací programy na míru, jistota uplatnění absolventů. Tím vším se snaží firmy Sdružení automobilového průmyslu nalákat žáky, aby studovali technické obory. „Autoprůmysl bude stále potřebovat dostatek kvalifikované pracovní síly, musíme tedy nabídnout něco navíc. Snažíme se hodně provázat studium s praxí v konkrétních firmách, aby škola studenty bavila. I když současná  situace není růžová, musíme myslet na budoucnost,“ říká Antonín Šípek ze Sdružení automobilového průmyslu.

Díky spolupráci firem a škol jsou studenti technických oborů lépe připravováni na požadavky budoucích zaměstnavatelů. Nejrozšířenější formou spolupráce se školami jsou exkurze, praxe a stáže studentů. Možnost vyzkoušet si postupy a řešení konkrétních problémů v praxi hraje významnou roli v motivaci pro studium. O stáže bývá značný zájem, například kolínská TPCA Czech obdrží každý týden dvě až tři žádosti. Automobilka poskytuje také konzultace studentům při zpracování bakalářských a diplomových prácí, kterých v loňském roce využilo dvanáct studentů.

Výjimkou není ani finanční podpora. Firmy poskytují u vybraných oborů na partnerských školách prospěchové stipendium. Některé hradí studentům i náklady na ubytování a stravu. Takto například podporuje studenty strojírenských oborů Střední odborné školy strojní a elektrotechnické ve Velešíně společnost Jihostroj. Některé střední školy dávají také možnost si během studia přivydělat – firmy jim v rámci praxí či stáží vyplácí měsíční odměny.

Některé firmy jako například Hella Autotechnik, Jihostroj či Škoda Auto absolventům vybraných oborů dokonce garantují pracovní uplatnění. Každoročně tak do firem v automobilovém průmyslu nastoupí desítky čerstvých absolventů.

Řada zaměstnavatelů v automobilovém průmyslu se také podílí na tvorbě vzdělávacích programů. Příkladem je partnerství automobilky TPCA Czech v projektu kolínské Střední průmyslové školy. Cílem projektu je zařadit výuku moderních technologií do oboru strojírenství v rámci nového učebního oboru, který bude šitý na míru požadavkům současné průmyslové výroby.

Škoda Auto si vybudovala vlastní systém vzdělávání a odborné přípravy skrze soukromé střední odborné učiliště a vysokou školu. Výuka na jejím učilišti je realizována ve čtyřletých a tříletých strojírenských a elektrotechnických oborech na základě požadavků odborných útvarů společnosti. Škola se navíc nachází přímo v areálu Škoda Auto, což umožňuje dokonalé propojení teorie a praxe ve výuce.

Další informace o spolupráci firem se školami, nabídce stáží a uplatnění pro absolventy jsou uvedeny na portálu www.autanasbavi.cz. Auta nás baví je projekt Sdružení automobilového průmyslu na podporu technického vzdělávání.

Ing. Antonín Šípek, ředitel sekretariátu

17.4.2014
Motorpal podporuje soutěž studentů Enersol

Motorpal v Jihlavě podporuje soutěž studentů technických škol na &uacut…